Mode genom tiderna

Modet under 1970-talet

1970-talets mode präglades av orden som uttrycktes i modemagasinet Vogue. Modet hade på denna i tid inga regler och detta fick människor att våga prova nya trender. Detta ledde till att modet var väldigt varierande under hela 70-talet.

Varierande modestilar under 70-talet

I början på 70-talet var modet inspirerat av hippiestilen och en mer glamorös stil. Hippiestilen hade sin början redan på 60-talet och det var denna som följde med in på det tidiga 70-talet. Istället för att bära traditionsenliga smycken bar de gärna smycken gjorda av exempelvis stenar, snäckor och fjädrar. Det var även vanligt med färgstarka kläder med mycket mönster såsom färgstarka sjalar med blommor på.

Trots att hippiestilen var populär valde inte alla att följa denna, vissa valde istället den mer glamorösa stilen och hämtade sin inspiration från 1940-talet.

Under 70-talet ansåg man att det inte var några konstigehter att bära en helt vanlig t-shirt. Det blev därför socialt accepterat att endast bära ett par jeans och en t-shirt om man så önskade. En annan stil som blev populär var den formella stilen. Framförallt då kvinnor började alltmer arbeta på samma arbetsplatser som männen.

Ett annat mode som blev populärt var disco, detta syftade till att framhäva kroppen för att man skulle kunna glänsa på dansgolven. Kläderna var ofta åtsittande och i glittrigt material.

Åtsittande kläder byttes ut mot pösiga

I slutet av 1970-talet blev det populärt att bära pösiga kläder som inte alls var särskilt åtsittande på kroppen. Detta ledde till att många ansåg att dem såg större ut kroppsligt än vad dem i själva verket var. Det blev också populärt att rulla upp skjortärmarna och bära tröjor som visade axlarna.

Det blev även populärt med kläder som skulle framhäva kroppens kurvo, exempelvis kavajer med axelvaddar och nederdelar som markerade midjan på både män och kvinnor.

Kommentarer inaktiverade för Modet under 1970-talet
ashe