Modestäder i världen

Byten och second hand – kanske nya modetrenden

Konsumtionen har nått en höjdpunkt de senaste decennierna och folk handlar som aldrig förr. Kollektionerna både inom mode och inredning bytes ut var och varannan vecka och det gäller att vara först ut med de senaste trenderna för att vara hipp och inne. Men med tiden har människor börjat leta efter något annat sätt att skaffa sig nytt mode.

Konsumtion är dyrt och snart kommer lågkonjunkturen i Sverige – den står runt hörnet och lurar. Konsumtion innebär långväga transporter och en massa kemikalier och ett slitage på jordens resurser. Med andra ord, miljön drabbas negativt på grund av vår hets. Ju mer ämnet har varit på tapeten ju mer har människan börjat fundera över meningen med att handla om och om igen, till ingen större nytta. Vem tar med sig kläderna eller prylarna i graven? En ny modetrend har letat sig in – byten och second hand.

Byt kläder med varandra

Många rika personer köper ett plagg och använder det knappt. Det bara hänger i garderoben. Ärligt talat, det gör vi allihopa. Hur många impulsköp har inte bara blivit garderobsprydnad? Du kanske har ett par jeans av känt märke som du inte längre kan eller vill ha, eller så hänger det en fin Canada Goose jacka och bara väntar på att bli buren.

Varför inte ta vara på dessa galgar med kläder som bara hänger där och ge dem till någon som verkligen vill ha dem? Eller ta med urvuxna barnkläder som efter bara några månader kan gör nytta hos en väns barn som är några månader yngre än ditt. Det anordnas så kallade klädbytardagar mellan vänner eller online i till exempel Facebook-grupper – bytesdagar där man kan titta på andras kläder och byta med sina egna. Kolla med dina vänner om detta är något som är av intresse. Det finns säkerligen en guldgruva att hämta skatter ur i många garderober runt om i din stad.

Ärvda kläder eller second hand

Förr ärvde barn sina syskons kläder och även vuxna kunde få sina kläder på det här sättet om man inte hade råd att köpa nytt. Dagens sätt att ärva kan liknas vid det gamla, men det finns också trenden med second hand – kläder som en gång har burits av någon annan person och som lämnar in dem i en second hand-affär där andra kan köpa det till ett betydligt billigare pris. En finare form av secod hand är vintage som egentligen inte behöver ha använts tidigare utan kan även ha ingått i en gammal och ofta exklusiv kollektion. Hur som helst har second hand blivit hett på modehimlen och att klä sig så innebär ofta att man hittar en väldigt unik stil, en blandning av modernt och retro.

Kommentarer inaktiverade för Byten och second hand – kanske nya modetrenden
ashe