Modestäder i världen

Världens mest kända modedesigners

Runt om på världens modevisningar finns det några designers som sticker ut med sina stilfulla, unika och klassiska kollektioner som gör att deras varumärken har ett starkt fäste i modevärlden. I den här delen får du veta mer om några av världens mest kända modedesigners.

Ralph Lauren

En väldigt känd modedesigner är Ralph Lauren. Han föddes år 1939 i New York och började sin karriär inom mode år 1967 då han tillverkade och sålde slipsar. Framgången gjorde att han vågade satsa ytterligare och utökade sitt sortiment, först inom herrmode men över tiden har varumärket expanderat ytterligare och säljer kläder, skor, accessoarer och parfym både till herr, barn och dam. Du kan köpa Ralph Lauren i fysiska butiker, men också i de som finns online.

Coco Chanel

En modeskapare som verkligen banade vägen för kvinnor inom modevärlden var Coco Chanel. Coco Chanel föddes i Frankrike år 1883 och trots att det gått över 40 år sedan hon gick bort så är hennes varumärke fortfarande ett av världens mest kända klädvarumärken. Förutom att varumärket säljer kläder så säljer de även sina ikoniska parfymer, accessoarer och skor.

Karl Lagerfeld

Personen som har gett modedesignern sitt typiska ansikte är Karl Lagerfeld som man oftast såg klädd i svarta kläder, ett par glasögon och en hästsvans. Han föddes i Hamburg år 1933 och tog över som chefsdesigner på Chanel efter hennes död, men senare utvecklade han sitt eget varumärke och har bland annat samarbetat med H&M.

Gianni Versace

Ett exempel på en känd italiensk designer är Gianni Versace. Varumärket startades år 1978 av dess grundare Gianni Versace där det har fått sitt namn. Han började tidigt med sömnad eftersom hans mor jobbade som sömmerska. Redan som nioåring designade han sin första klänning. År 1997, endast 50 år gammal, blev Gianni Versace mördad i Miami och sedan dess har varumärket Versace styrts av hans syster Donatella och några andra i hans kvarlevande familj. Förutom att varumärket säljer kläder så säljer de väskor, accessoarer, kläder, skor samt parfymer.

Yves Saint Laurent

YSL är förkortningen på det kända franska varumärket Yves Saint Laurent som fått sitt namn efter dess grundare med samma namn. Hans modekarriär började hos ett annat känt varumärke, Christian Dior, där han fick en plats efter en formgivartävling. Efter att Christian Dior gick bort år 1957 var det Yves Saint Laurent som tog över spakarna på företaget. Ett par år senare, år 1962 startade han sitt eget varumärke. Några av hans mest klassiska plagg är skepparkavajen, safarijackan och byxdressen.

Donna Karan

Ett annat exempel på en kvinnlig framgångsrik kläddesigner är Donna Karan. Donna Karan föddes år 1948 i New York. Hennes namn och hennes hemstad är förkortningen på hennes varumärke, alltså DKNY. Redan som ung började Donna att arbeta för kända kläddesigners, till exempel Anne Klein som gick bort 1974. Efter Kleins död fick Donna ta över varumärket. 1984 var året Donna Karen startade sitt eget klädvarumärke och hon är idag en känd kläddesigner över hela världen.

Kommentarer inaktiverade för Världens mest kända modedesigners
ashe