Modevisningar världen över

Paris, modeveckans skapare

En av världens största modevisningar arrangeras i Paris två gånger om året och kallas för Paris fashion week. Dessa modevisningar pågår i en vecka vardera och där presenterar designers deras vår- och sommarkollektioner samt deras höst- och vinterkollektioner. Modevisningarna hålls på utvalda platser staden över. Varje modevecka har även visningar som inriktar sig specifikt till män.

Historien bakom Paris fashion week

Även om den första kända modeveckan hölls i New York härstammar ändå ordet från franskan och syftar på salongsvisningar. Dessa hölls så tidigt som på 1700-talet modevisningar i Frankrike. Visningar på den tide riktade sig dock inte till allmänheten, utan endast till utvalda köpare som var intresserade av kollektionerna.

På 1800-talet började dessa modevisningar ändras och riktas mer mot allmänheten som visade intresse för kollektionerna. Dessa bestod då av exklusiva klädesplagg som handsytts från början till slut. Efter modevisnignarna på denan tiden började brukade man även träffas efteråt och diskutera kollektionerna, samt ge beröm åt designern.

I sinom tid ledde detta fram till att modeveckan officiellt grundades i Paris och denna hade syftet att samla olika designers under en hel vecka. Detta för att de skulle kunna visa upp och göra reklam för sina kollektioner. Den första modeveckan i Paris hölls år 1945 och de designers som ville presentera sina kollektioner under denna vecka var tvungna att följa särskilda instruktioner och regler.

Instruktionerna innehöll bland annat riktlinjer för hur många olika plagg som kollektionerna behövde innehålla under visningen samt att de behövde presentera kläder för både vardag och mer festligare tillfällen.

Den första kända modeveckan i Paris

Även om det arrangerades en modevecka redan så tidigt som 1945 i Paris är detta inte den som kom att bli känd. Den första riktigt kända modeveckan i Paris hölls år 1973. Denna bestod av en modevisning som syftade till att visa exklusiva handsydda kläder samt vardagskläder till både kvinnor och män. Istället för att dela upp visningarna som de gör idag valde de att sammansluta allt till en enda stor visning.

Syftet med denna modevecka var att samla in pengar för att återuppbygga och renovera palatset, då regeringen i Frankrike hade sagt att de inte klarade av att täcka för dessa kostnaderna själva. Detta ledde till att både amerikanska och franska designers visade upp sina kollektioner för de som var intresserade och beredda att betala för att se det senaste modet.

Detta blev en omtalad modevisning världen över som sedan kom att resultera i att modeveckan i Paris fortsatte.

Kommentarer inaktiverade för Paris, modeveckans skapare
ashe