Modevisningar världen över

Modevisningar i USA

Modevisningar där designers kan visa upp sina kommande kollektioner för världen är väldigt populärt i USA. I landet arrangeras årligen några av världens mest omtalade och största modevisningar. Två värda att nämna är New York fashion week och Victoria’s Secret fashion show.

New York fashion week

Den allra första modeveckan i New York hölls år 1943 och denna var den första att ge utrymme för modevisningar under en hel vecka på specifika dagar och tider. New York fashion week kom först att kallas för pressveckan då meningen med modevisningarna var att designers skulle kunna visa upp sina kollektioner för journalister och media. Detta för att alla modeintresserade skulle kunna få tillgång till dem utan att behöva åka till New York.

Det var inte endast meningen att dra intresse till sig från köpare, utan även från andra designers som inte redan fått upp sitt intresse för den amerikanska modeindustrin.

New York fashion week hålls två gånger om året, i februari och i september. Detta för att få möjlighet att visa upp vår- och sommarkollektionerna i februari och för att kunna visa höst- och vinterkollektionerna i september.

I världen finns det fyra stycken länder som arrangerar modeveckor som räknas som de “Big 4” när det kommer till mode och New York fashion week är en utav dessa.

Victora Secret fashion show

Den andra stora modevisningen i USA är Victoria Secret fashion show som hålls en gång om året av ett känt underklädesmärke. Denna modevisning arrangeras av varumärket för att främja dess prdukter samt för att göra reklam för deras nya exklusiva kollektioner som släpps. Varje show brukar dock även innehålla en kortare del där de även visar upp sina mer budgetvänliga kollektioner.

Det som gör modevisningen mer unik än andra är att den brukar innehålla stora artister som uppträder under visningen med musik anpassad efter kollektionerna. Varje kollektion innehåller ett specifikt tema som ska framgå genom designen, men även genom musiken och scenen under modevisningen. Scenen är byggd på ett sätt som gör att de enkelt kan anpassa den efter de olika kollektionerna.

Victoria Secret fashion show lockar flera hundratals, om inte tusentals, människor varje år och för modellerna är det en stor ära att få gå visningen. Varje år väljs ett tjugo- till fyrtiotal modeller ut till visningarna och detta brukar innebära ett stort steg i deras karriär.

De personer som inte har möjlighet att gå på modevisningen kan följa den på tv. För att få ut så mycket av visningen som möjligt har dem valt att hålla den under julen varje år, då detta innebär att fler är lediga och kan följa den på tv.

På senare tid har dock en del av modevisningarna lämnat USA och arrangerats i andra länder världen över, men Victora Secret anses fortfarande vara en amerikans modevisning.

Kommentarer inaktiverade för Modevisningar i USA
ashe