Modestäder i världen

Modevärlden

Ordet mode kommer från det franska ordet “läget” och från det latinska “modus”, vilka betyder läge eller anpassad. Emellertid har fenomenet mode funnits åtminstone sedan forntidens Egypten. Så länge samhällen har funnits har kroppsornament som kläder, frisyr samt till och med kroppskonst som en form av icke-verbal kommunikation använts för att signalera sysselsättning, rang, kön, klass, rikedom och grupptillhörighet.

Beroende på klädstil får omgivningen en viss uppfattning som visar på ett subtilt sätt vem en person kan vara eller gilla. Modevärlden tog fart på allvar efter den industriella revolutionen på 1800-talet då såväl enskilda designers som modeföretag startade modehus.

Charles Frederic var den första modedesignern där designerns namn började användas som etikett på kläder. Han var den som etablerade och startade modehusen och informerade sina klienter om vilken typ av kläder som passar dem.

Charles Frederick Worth har visat sig vara den första designern som dyker upp på den historiska listan över stora designers. Stora efterträdare har därefter trätt fram inom modevärlden. Däribland Chanel, Schiaparelli, Poiret, Balenciaga och Dior, vilka har valt att sälja vad som är förenligt med diamanter, exklusivitet och glamour till sina kunder. Deras enkla logotyper gör dem igenkännliga över hela världen. Dessutom är deras namn både kända inom och utanför modevärlden, inte minst för sina odyssé av prestationer och för att vara likhetstecken med utmärkelse, klass och kvalitet.

Kommentarer inaktiverade för Modevärlden
ashe